Factoring – din räddare i nöden

När du är i full gång att driva ditt företag är det i princip bara en sak som är i fokus – att ha ett bra kassaflöde. Det innebär att pengarna rullar in som förväntat och att dina eventuella utgifter inte är några problem att täcka. Men vad händer om det mönstret bryts? Många företag klarar inte av ett avbrott i kedjan särskilt länge utan att börja blöda. I det läget är factoring lösningen.

Vad är factoring och varför ska man använda det?

Factoring innebär att man som företagare kan sälja eller belåna sina fakturor. Sälja fakturorna är lösningen när man har problem med att få in pengar från kunderna. Kunderna kanske har köpt något på kredit eller på avbetalning och är sena med att betala eller inte betalar alls. Kunder som inte betalar sina varor och tjänster är ett gissel för företagare och lösningen är just factoring. Då lämnar man istället problemet till ett factoringföretag som sköter hela processen och om kunderna inte betalar fakturan tar factoringföretaget hand om saken för att se till att driva in skulden. För det vill de så klart ha betalt och där kan priset skilja sig åt mellan olika företag. Du som företagare får dock pengar direkt i handen så att ditt kassaflöde kommer igång igen och du slipper lägga tid och energi på administration och på att skicka ut påminnelser. Den summan som factoringföretaget vill ha för arbetet tycker många företagare är värd att betala.

Är du istället i behov av ett lån kan du välja att belåna dina fakturor. Då fungerar istället fakturorna som en säkerhet för lånet och du kan på så vis få enkla och behövliga pengar direkt i handen för att till exempel kunna köpa en ny firmabil eller något annat nödvändigt som gynnar ditt företag.

Entreprenörskap

Rekommenderade artiklar