Att komma igång som egenföretagare kan vara svårt, och kännas läskigt. Men det behöver det inte vara om du bara börjar i lagom skala och har en plan för hur du ska ta dig vidare i din nya roll. I den här artikeln bjuder vi på några tips kring hur du ska gå till väga som ny företagare. De gäller oavsett om omständigheterna gjort att du behövt bli egenföretagare eller om det är en dröm du länge burit på som du nu vill realisera.
Börja lagom
Att bli företagare är en resa. Och en resa börjar alltid med ett första steg. Det kan ofta kännas tryggare att ha en grundförsörjning medan du kommer igång med ditt företag. Det kan innebära antingen att du har ett extrajobb på deltid för att ha en fast inkomst, eller att du parallellt med ett heltidsjobb börjar ta på dig extrauppdrag. I sådana fall är det viktigt att du stämmer av med din arbetsgivare att det är okej att du tar på dig saker vid sidan av. Oftast är det inte tillåtet att jobba med direkt konkurrerande uppgifter.
Genom att börja såhär kan du bygga upp en kundkrets och ett startkapital inför att du ska börja jobba på heltid med ditt företag. Det kan vara bra att veta att du inte nödvändigtvis behöver starta en firma för att jobba på det här sättet. Utan det finns tjänster där du kan skicka faktura som privatperson och få betalt direkt in på kontot med alla skatter och liknande avräknat.
Sätt upp delmål
Att ha mål är alltid viktigt, och kanske extra mycket så när du ska komma igång som egenföretagare. När du är din egen är det enbart din arbetsinsats som avgör om du kommer kunna ta ut någon lön, och hur mycket. För att avgöra om du kommer klara det på sikt behöver du följa upp siffrorna kontinuerligt och också tidigt bestämma dig för hur mycket du ska kunna fakturera in eller sälja för vid en viss tid för att kunna avgöra att det finns bärighet i din idé. Om du inte når de målen, eller tror att du kommer göra det, kan det vara värt att söka en anställning istället. Du behöver inte se det som ett misslyckande att ha försökt, utan se det hellre som att du är en erfarenhet rikare.
Lär känna dina styrkor och svagheter
Ingen är bra på allt. Det är viktigt att vara medveten om. Det gör också att det är klokt att tidigt i din företagarresa sätta dig ner och göra en ärlig utvärdering av dig själv och se vad det är du är bra på och vad du är dålig på. Se sedan till att ta in hjälp med de saker du identifierat som brister. Det kan röra sig om att anlita en säljare, eller en administratör. Eller att du behöver hitta samarbetspartners som kan komplettera din företagsidé där ni tillsammans blir mycket starkare.