Rätt person på rätt plats med personliga brev

Ett företag står och faller med sin personal. Så har det varit i alla tider. Det spelar ingen roll om du driver en lantgård, en nattklubb eller ett returpappersföretag – utan kunniga och kompetenta anställda kommer du ingen vart.

För dig som söker jobb är det därför viktigt att snabbt visa vad du går för. Genom att ta hjälp med att skriva ett välformulerat personligt brev får din potentiella arbetsgivare upp ögonen för dig och du står genast ut i mängden. Detsamma gäller dig som söker personal – var uppmärksam när du är i anställningsfasen för att få de bästa personerna på de rätta platserna.

Detta är viktigt när du söker jobb

När du ser en jobbannons som du tycker verkar vara intressant är det första steget naturligtvis att svara på den. Med allra största sannolikhet är du inte ensam om att söka till tjänsten och därför är det extremt viktigt att göra ett gott första intryck. Det finns många bra råd och tips om hur du lyckas vid den första, fysiska träffen som exempelvis din hållning, ditt kroppsspråk och dina kläder. Innan det måste du dock göra ett mer anonymt intryck genom att svara på annonsen, och det är här som det är viktigt att du tar till hjälp. Med ett välformulerat, sakligt men också personligt brev kan du hitta jobb snabbare. Det skrivna ordet kan läsas på många olika sätt, och då den som tar emot din ansökan inte kan se eller höra dig kommer deras tolkning helt baseras dels på ditt ordval och uttryckssätt, dels på din stavning och grammatik. Dessutom kanske din ansökan ska vara på engelska, och då är det extra viktigt att det blir rätt. Ett typisk exempel är ordet ”funny” som svenskar ofta använder som en översättning av ”rolig”, medan det i själva verket också kan betyda ”knäpp” eller ”konstig”. Om det står att du är en ”funny” person kan den engelskspråkiga arbetsgivaren omöjligt veta vad du menar, och därför kan du sållas bort av en så enkel och onödig anledning.

Detta är viktigt när du söker personal

När du ska anställa personal är det oerhört viktigt att fatta rätt beslut då det kommer påverka hela ditt företags framtid. Du vill självklart ha personer med rätt kompetens och driftighet, men också att personkemin ska fungera mellan alla på arbetsplatsen och att du hittar olika individer med lite olika sätt att tänka på. Ofta är det de som tänker utanför boxen som lyckas allra bäst och även om det är viktigt att också ha resultatinriktade och ”enkelspåriga” anställda som får jobbet gjort skadar det aldrig med en eller annan lite mer kreativ tänkare. Det kan till exempel bli en enorm tillgång när du gör en en bra marknadsföringsplan då en person som kommer med en ny eller annorlunda infallsvinkel kan ge dig bra idéer som du aldrig annars tänkt på. En annan värdefull egenskap att hålla utkik efter är villigheten att lära sig. En person som anser att de redan kan allt kan bli en rejäl bromskloss, medan personer som är öppna för nya idéer och kunskaper generellt sett brukar vara mer framåtskridande.

Rekommenderade artiklar