Därför ska du starta eget företag

Det finns många anledningar att starta eget företag. Förutom att det ger en möjlighet att göra vad du verkligen vill, tjäna mer pengar och få mer frihet, så är det alltid klokt att ha flera inkomstkällor. Även om du har en fast anställning kan det faktiskt vara klokt att driva ett företag vid sidan om.

Flera inkomstkällor

De flesta svenskar har bara en inkomstkälla, sitt jobb. Ett par har förvisso två inkomstkällor, men de flesta har också högre utgifter, särskilt om de har barn. Under coronapandemin är det många som önskar att de haft ett företag vid sidan om. En ekonomisk kris kan komma så snabbt: i december 2019 var det ingen som trodde att det skulle bli massarbetslöshet och en ekonomisk kris ett halvår framåt. Många svenskar har fått gå från sina arbeten eller har blivit permitterade. Genom att ha flera inkomstkällor har du dels möjlighet att tjäna mer pengar, dels har du ett till ben att stå på när det väl kommer en pandemi, ekonomisk kris eller om du faktiskt skulle bli så sjuk att du inte kan utföra ditt vanliga jobb. Om du just nu har ett vanligt arbete kan det ändå vara klokt att starta en enskild firma. Det ger dig möjlighet att tjäna mer pengar för att antingen snabbare bli skuldfri, har mer pengar på bankkontot eller för att kunna gå ner i arbetstid på ditt vanliga lönejobb.

Göra vad du verkligen vill

Eget företag är en fantastisk möjlighet för vem som helst att kunna uppnå sina drömmar – förutsatt att man kan starta just ett sådant företag. Egen advokatbyrå kräver till exempel juristexamen. Om du alltid har drömt om att designa kläder, men inte är utbildad kläddesigner och inte har någon möjlighet att komma in på designhögskolan, då kan du välja att starta ett eget klädmärke istället. Antingen designar du kläderna själv eller så anlitar du en designer. På det viset kan du ändå starta ett klädmärke, även om du inte har en adekvat utbildning. Och det gäller väldigt mycket. Har du alltid drömt om att bo ute på landet? Med eget företag kommer du lättare att kunna bo och jobba var du vill. Eller om drömmen är att resa jorden runt och samtidigt arbeta, så behöver du inte ha föräldrar som är miljonärer eller har vunnit på lotto. Du startar ett företag som du driver online och ger dig själv möjligheten att uppnå din dröm.

Mer frihet

Att driva företag innebär mycket arbete. Du bör älska att arbeta om du ska bli en riktigt framgångsrik entreprenör. Det som skiljer just eget företag mot anställning är att du får ut någonting när du lägger in extra tid och engagemang. Du kan se att det extra arbetet ger resultat, fler kunder, utveckling av din produkt etc. Med rätt företag kan du tjäna mer pengar, vilket i sig ofta ger dig mer frihet. Men du väljer också dina samarbetspartners samt var och hur du jobbar.

Rekommenderade artiklar